خواص چای سبز

0

چای سبز سالمترین نوشیدنی روی کرۀ زمین است. این چای مملو از آنتی‌اکسیدان‌ها و مواد مغذی مهم است که اثرات قابل توجهی بر بدن دارند. از جمله این اثرات می‌توان به بهبود عملکرد مغز، چربی‌سوزی، کاهش خطر سرطان و بسیاری از فواید قابل توجه دیگر اشاره کرد. در این مقاله به بررسی خواص چای سبز می‌پردازیم که این خواص توسط مطالعات علمی اثبات شده‌اند.

ترکیبات بیواکتیو چای سبز

چای سبز تنها یک نوشیدنی ساده نیست. بسیاری از ترکیبات گیاهی موجود در برگ‌های چای در این نوشیدنی وجود دارند که مقادیر بالایی از مواد مغذی مهم را شامل می‌شوند.

چای سرشار از پلی‌فنول‌هاست که اثراتی همچون کاهش التهاب و کمک به مبارزه با سرطان را دارا هستند.

حدود ۳۰ درصد از وزنِ چای سبز از پلی‌فنول‌ها تشکیل شده است که مقادیر بالایی از کاتچین EGCG را شامل می‌شوند. کاتچین‌ها در واقع آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی هستند که به پیشگیری از آسیب سلولی کمک کرده و فواید دیگری نیز دارند.

EGCG (اپی‌گالوکتشین گالات) یکی از قدرتمندترین ترکیبات موجود در چای سبز است. این ماده به منظور درمان بیماری‌های مختلف مورد مطالعه قرار گرفته و شاید یکی از دلایلی باشد که چای سبز چنین خواص داروییِ قدرتمندی دارد.

چای سبز همچنین حاوی مقادیر کمی از مواد معدنی مهم است که برای سلامتی ضروری می‌باشند.

سعی کنید چای سبز را از برندهای معتبر و باکیفیت تهیه کنید، زیرا برخی از برندها کیفیت خوبی نداشته و حاوی مقادیر زیادی از فلوراید هستند.

با این حال، حتی با مصرف محصولات برندهای بی‌کیفیت هم میتوانید از خواص چای سبز بهره‌مند شوید.

بهبود عملکرد مغز

چای سبز نه تنها شما را هشیار می‌کند، بلکه برای باهوش‌تر کردن شما نیز موثر است.

ترکیب فعال اصلی موجود در چای سبز کافئین است که یک محرک می‌باشد.

البته کافئین چای به اندازۀ قهوه نیست، اما به حدی است که بتواند واکنش مورد نظر را در بدن به وجود آورده و با اثرات منفی مصرف زیاد کافئین – مانند عصبی شدن – همراه نباشد.

کافئین نوعی انتقال‌دهندۀ عصبیِ بازدارنده به نام آدنوزین را در مغز مسدود می‌کند. از این طریق، کافئین آزاد شدن نورون‌ها و تراکم انتقال‌دهنده‌های عصبی نظیر روپامین و نوراپینفرین را افزایش می‌دهد.

کافئین بسیار مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته و به‌طور مداوم نشان داده شده است که مصرف آن به بروز بهبودی در جنبه‌های مختلف عملکرد مغز نظیر بهبودی خلق‌وخو، هشیاری، واکنش به زمان و حافظه منجر می‌گردد.

خواص چای سبز برای افزایش چربی‌سوزی

اگر به لیست ترکیبات موجود در مکمل‌های چربی‌سوز نگاه کنید، به احتمال زیاد چای سبز را پیدا خواهید کرد.

مطالعات کنترل‌شدۀ انسانی نشان داده‌اند که چای سبز میزانِ چربی‌سوزی و نرخ سوخت‌وساز بدن را افزایش می‌دهد.

در مطالعه‌ای که بر روی ۱۰ مرد سالم انجام شد، مشخص گردید که چای سبز مصرف انرژی را به میزان ۴ درصد افزایش می‌دهد.

مطالعۀ دیگری نشان داده است که اکسیداسیون چربی ۱۷ درصد افزایش داشته است. این نشانگر این است که چای سبز شاید بتواند به طور انتخابی چربی‌سوزی را افزایش دهد.

با این حال، برخی از مطالعات هیچ افزایشی در سوخت‌وساز را نشان نداده‌اند. بنابراین، اثرات این چای می‌توانند در افراد مختلف متفاوت باشند.

کاهش خطر سرطان‌ها

چای سبز منبع بسیار خوبی از آنتی‌اکسیدان‌های قدرتمند است. در نتیجه، منطقی به نظر می‌رسد که بتواند خطر سرطان را کاهش دهد.

بیشتر بخوانید:

خواص گوشت خرچنگ

  • سرطان سینه: نتایج یک فراتحلیل که به بررسی مطالعات مشاهده‌ای پرداخته است نشان می‌دهند، خطر ابتلا به سرطان سینه در زنانی که بیشترین مصرف چای سبز را داشته‌اند، به میزان ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش یافته است. سرطان سینه شایع‌ترین نوع سرطان در میان زنان است.
  • سرطان پروستات: یک مطالعه نشان داده است که نوشیدن چای سبز در مردان، با کاهش ۴۸ درصدی خطر بروز سرطان پروستات همراه بوده است که شایع‌ترین نوع سرطان در میان مردان می‌باشد.
  • سرطان روده بزرگ: تحلیل ۲۹ مطالعه نشان می‌دهد که نوشیدن چای سبز باعث کاهش ۴۲ درصدی خطر سرطان روده بزرگ می‌شود.

بسیاری از مطالعات مشاهده‌ای نشان داده‌اند که مصرف‌کنندگان چای سبز کمتر در خطر ابتلا به انواع سرطان‌ها هستند. با این حال، برای تایید این اثرات، همچنان به پژوهش‌های باکیفیتی نیاز است.

محافظت از مغز

چای سبز نه تنها عملکرد مغز را در کوتاه‌مدت بهبود می‌بخشد، بلکه ممکن است از مغز در دوران سالمندی نیز محافظت کند.

بیماری آلزایمر شایع‌ترین بیماری مخرب عصبی در انسان‌ها است که به زوال عقل منجر می‌شود.

بیماری پارکینسون دومین بیماری مخرب عصبی شایع است و باعث مرگ نورون‌های تولیدکننده دوپامین در مغز می‌شود.

چندین مطالعه درون‌کشتگاهی و حیوانی نشان داده‌اند که ترکیبات کاتچین موجود در چای سبز می‌توانند اثرات حفاظتی مختلفی بر نورون‌ها داشته باشند و احتمالا خطر بیماری آلزایمر و پارکینسون را کاهش دهند.

از بین بردن باکتری‌ها

کاتچین‌های موجود در چای سبز اثرات بیولوژیکی دیگری نیز دارند.

برخی مطالعات نشان داده‌اند که این ترکیبات می‌توانند باکتری‌ها را نابود کرده و ویروس‌هایی نظیر ویروس آنفلوآنزا را مهار کنند که این احتمالا خطر بروز عفونت‌ها را کاهش می‌دهد.

استرپتوکوک موتانس اصلی‌ترین باکتری مضر در دهان است. این باکتری باعث تشکیل پلاک شده و اصلی‌ترین عامل بروز حفره‌ها و پوسیدگی دندان میباشد.

مطالعات نشان می‌دهند که کاتچین‌های چای سبز می‌توانند رشد استرپتوکوک موتانس را مهار کنند. مصرف چای سبز با بهبود سلامت دندان و کاهش خطر کرم‌خوردگی دندان در ارتباط است.

همچنین چندین مطالعه نشان داده‌اند که چای سبز می‌تواند بوی بد دهان را کاهش دهد.

کاهش خطر دیابت نوع ۲

دیابت نوع ۲ باعث افزایش سطوح قند خون یا ناتوانی در تولید انسولین می‌شود.

مطالعات نشان می‌دهند که خواص چای سبز می‌توانند حساسیت به انسولین را بهبود داده و سطوح قند خون را کاهش دهند.

یک مطالعه در افراد ژاپنی نشان داده است، افرادی که بیشترین مصرف چای سبز را داشته‌اند، ۴۲ درصد کمتر در خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ بوده‌اند.

براساس نتایج یک بررسی که ۷ مطالعه و ۲۸۶ هزار نفر را شامل می‌شود، خطر دیابتی شدن در مصرف‌کنندگان چای سبز ۱۸ درصد کمتر از سایرین است.

کاهش خطر بیماری قلبی-عروقی

بیماری‌های قلبی-عروقی نظیر بیماری قلبی و سکته مغزی، بزرگترین علل مرگ و میر در سراسر جهان هستند.

مطالعات نشان می‌دهند که چای سبز می‌تواند برخی از عوامل خطر اصلی این بیماری‌ها را بهبود دهد.

این عوامل عبارتند از کلسترول کل، کلسترول LDL و سطوح تری‌گلیسرید.

چای سبز همچنین به طور قابل توجهی ظرفیتِ آنتی‌اکسیدانی خون را افزایش می‌دهد که می‌تواند از ذرات LDL در برابر اکسیداسیون محافظت کند که یکی از عوامل خطر بیماری قلبی می‌باشد.

با توجه به خواص چای سبز برای کاهش این عوامل خطر، عجیب نیست که خطر بروز بیماری قلبی-عروقی در میان مصرف‌کنندگان چای سبز تا ۳۱ درصد کمتر است.

منبع healthline.com

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.